Weet je de regels omtrent Auto van de zaak?

Auto van de zaak

Je hebt de auto bij aanschaf op naam van je bedrijf gezet. Alle kosten die je maakt in verband met de auto zijn aftrekbaar van de winst. Afhankelijk van hoeveelheid CO2 uitstoot van de auto moet je 0%, 14%, 20% of 25% van de waarde van de auto (incl. btw en bpm) bijtellen. Als je aan de hand van een sluitende kilometeradministratie kunt aantonen dat je minder dan 500 km privé hebt gereden hoef je geen bedrag bij de belastbare winst bij te tellen.

Indien je een auto van de zaak rijdt die meer dan 15 jaar geleden op kenteken is gezet dan geldt een bijtelling van 35% van de waarde in het economisch verkeer.

Kilometeradministratie Auto van de zaak

Om aan te kunnen tonen dat je minder dan 500 km privé hebt gereden dien je een sluitende kilometeradministratie bij te houden. Deze kilometeradministratie moet ten minste de volgende gegevens bevatten:

 1. merk, type en kenteken van de auto
 2. periode van terbeschikkingstelling van de auto
 3. per rit dienen de volgende geregistreerd te worden:
  1. Datum
  2. beginstand en eindstand van de kilometerteller
  3. beginadres en eindadres
  4. de gereden route indien deze afwijkt van de meest gebruikelijke
  5. Het karakter van de rit

auto van de zaak kilometer administratie

Het 500 kilometer criterium geldt per kalenderjaar. Woon- werkverkeer wordt voor de inkomstenbelasting als zakelijke kilometers beschouwd.
Als je een deel van het jaar in een auto van de zaak rijdt zul je de privé kilometers om moeten rekenen naar een heel jaar.

Voorbeeld:
Als je gedurende 2 maanden een auto van de zaak rijdt en je hebt in die maanden 50 kilometer privé gereden dan betekent dat je omgerekend 300 kilometer op jaarbasis hebt gereden. Dat betekent dat je geen bijtelling hoeft te rekenen. Als je in die twee maanden 100 kilometer hebt gereden dan betekent dat je omgerekend 600 kilometer op jaarbasis hebt gereden. Je moet nu de volledige bijtelling berekenen voor 2 maanden. Als de auto een waarde van € 20.000 had en een bijtelling van 25% geldt. Wordt de bijltelling: € 24.000 x 25% x 2/12 = € 1000,00.

Welk bedrag moet je nu bij de winst bijtellen?

Afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto wordt het bijtellings % bepaald. Standaard geldt een bijtelling van 25% van de waarde van de auto. Voor 2013 kun je het onderstaande schema gebruiken.

Letop: Als uit onderstaand schema blijkt dat je geen bijtelling hoeft te rekenen betekent dat niet automatisch dat je geen kilometeradministratie hoeft bij te houden. Je zult ook als je een verklaring geen privé gebruik auto hebt nog steeds een sluitende kilometer administratie moeten bijhouden.

Er is eigenlijk maar één situatie waarin je geen kilometeradministratie hoeft bij te houden. Dat is bij de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto. Deze verklaring kun je aanvragen bij de belastingdienst. Letop: Je mag in dit geval niet één kilometer privé rijden. Doe je dat wel dan riskeer je een naheffingsaanslag en een boete!

Schema bijtelling

In de onderstaande tabel staan het bijtelling % zoals die momenteel gelden voor auto’s die in de betreffende periode op naam zijn gezet.

Schema bijtelling 2

Wil je meer weten over de Auto van de zaak neem contact  op  met Administratiekantoor Oosterkamp Finance.

Bron: belastingdienst.